Anleggsmaskinmekaniker

Skal du bli anleggsmaskinmekaniker må du søke:

  • Vg 1 Teknologi- og industrifag eller Vg 1 Elektro og datateknologi
  • Vg 2 Arbeidsmaskiner

Hvis du har gått Vg 1 TIF men et annet Vg 2 enn Arbeidsmaskiner kan du starte som lærling i landbruksmaskinmekanikerfaget. Da får du 6 mnd lengre læretid og må ta en eksamen i faget underveis i læretiden.

For å finne ut hvilken skole som har disse programområdene i ditt fylke gå til www.vilbli.no

.

.

.

Etter to år på skolen starter du å jobbe 2 år i bedrift som lærling. Du tjener en årslønn fordelt på to år.

I løpet av læretida må du ta en eksamen i faget i tillegg til fagprøven. Du vil få oppfølging og veiledning fra Traktorbransjens Opplæringskontor rettet mot denne eksamen.

I læretiden

skal du jobbe med:

  • Feilsøkning og diagnose
  • Bruk av norsk og engelsk teknisk informasjon og digitale hjelpemidler
  • Reperasjon og vedlikehold
  • Dokumentasjon og kvalitet

.

.
.

Etter fullført udannelse som anleggsmaskinmekaniker

kan du forvente å ha flere karrieremuligheter etter endt utdannelse

Etter å ha fullført utdannelsen, vil du ha kompetanse til å reparere og vedlikeholde en rekke tunge maskiner som brukes i anleggsbransjen. Dette inkluderer gravemaskiner, bulldosere, hjullastere og mange andre.

En mulighet etter endt utdannelse er å jobbe for en entreprenør eller et anleggsfirma. Her vil du kunne utføre vedlikeholds- og reparasjonsarbeid på deres utstyr. Du kan også få muligheten til å bidra til utviklingen av nye og innovative maskiner som øker effektiviteten og produktiviteten i anleggsbransjen.

En annen mulighet er å jobbe for en maskinleverandør eller forhandler som tilbyr maskiner og reservedeler til anleggsbransjen. Her vil du kunne bruke din ekspertise til å bistå kunder med reparasjoner og vedlikehold av maskiner. Du kan også ha ansvar for å gi opplæring og veiledning til kunder om riktig bruk og vedlikehold av maskiner.

Du kan også vurdere å starte din egen virksomhet som spesialiserer seg på reparasjon og vedlikehold av anleggsmaskiner. Dette krever imidlertid en god forståelse av driftsøkonomi og markedsføring, i tillegg til din tekniske ekspertise.

Uansett hvilken karrierevei du velger, vil din ekspertise og erfaring som anleggsmaskinmekaniker være etterspurt og verdifullt i anleggsbransjen.

Finn

medlemsbedrifter