Landbruksmaskinmekaniker

Skal du bli landbruksmaskinmekaniker må du søke:

  • Vg 1 Teknologi-  og industrifag eller Vg 1 Elektro og datateknologi
  • Vg 2 Arbeidsmaskiner

Hvis du har gått Vg 1 TIF men et annet Vg 2 enn Arbeidsmaskiner kan du starte som lærling i landbruksmaskinmekanikerfaget. Da får du 6 mnd lengre læretid og må ta en eksamen i faget underveis i læretiden.

For å finne ut hvilken skole som har disse programområdene i ditt fylke gå til www.vilbli.no

.

.

Behovet for landbruksmaskinmekanikere har økt i takt med mekaniseringen av landbruket og at flere bransjer bruker traktorer og utstyr.

Vi jobber med alt fra enkle maskiner til «High tech» maskiner og traktorer med nyeste teknologi som er like avansert som det du finner på biler eller kanskje til og med mere avansert med flere systemer. En landbruksmaskinmekaniker er på grunn av sin allsidighet en ettertraktet person, også i andre bransjer.

Etter to år på skolen starter du å jobbe ute 2 år i bedrift som lærling. Du tjener ei årslønn på to år.

.

.
.

I læretiden

skal du jobbe med:

  • Feilsøkning og diagnose.
  • Bruk av norsk og engelsk teknisk informasjon og digitale hjelpemidler inngår i arbeidet.
  • Reperasjon og vedlikehold.
  • Dokumentasjon og kvalitet.

Etter endt læretid skal du avlegge fagprøve i bedriften. Etter bestått fagprøve får du fagbrev og yrkesbetegnelsen din blir landbruksmekaniker. Du har nå en kompetanse som er svært ettertraktet og kan begynne å jobbe med en gang eller gå videre på fagskole. Tar du studiekompetanse kan du også gå videre i høyskolesystemet eller universitet.

Etter fullført udannelse som landbruksmaskinmekaniker

åpner det seg flere karrieremuligheter

Landbruksmaskinmekanikere er en viktig yrkesgruppe som sikrer drift og vedlikehold av landbruksmaskiner og utstyr. En av de vanligste karrieremulighetene er å få jobb i en landbruksmaskinforhandler eller verksted, hvor man vil utføre reparasjoner og vedlikehold på ulike typer landbruksmaskiner.

En annen karrieremulighet er å jobbe som serviceingeniør eller teknisk rådgiver for en landbruksmaskinprodusent, hvor man vil bidra med teknisk ekspertise og støtte til kunder og samarbeidspartnere.

Man kan også vurdere å starte sin egen virksomhet som landbruksmaskinmekaniker og tilby tjenester til landbruksbedrifter i nærområdet. Dette krever imidlertid betydelig investering og kunnskap om både forretningsdrift og landbruksmaskiner.

En annen mulighet kan være å utdanne seg videre innenfor en spesialisert retning innenfor landbruksmaskinteknologi, som for eksempel elektronikk eller hydraulikk. Dette vil gi en bredere kompetansebase og gjøre deg mer attraktiv for arbeidsgivere.

Uansett hvilken karriereretning man velger, er det viktig å holde seg oppdatert på de nyeste teknologiene og trendene innenfor landbruksmaskiner og utstyr. Dette kan gjøres gjennom kurs og videreutdannelse, samt ved å delta på messer og seminarer innenfor bransjen.

Finn

medlemsbedrifter